(Solved) No sound from MIDI Keyboard and Zyn/Yoshimi

Still new to all of this? Feel free to post in any of the subforums on this site, but in this subforum newbie questions are especially encouraged!

Moderators: khz, MattKingUSA

User avatar
christobal
Established Member
Posts: 19
Joined: Sun Sep 01, 2019 12:58 pm

(Solved) No sound from MIDI Keyboard and Zyn/Yoshimi

Postby christobal » Thu Sep 26, 2019 1:24 pm

So this is a weird one.

I can see the keyboard in zyn-fusion light up when I press the keys on my keyboard (and all other synths and plugins work with it), but I get no sound when I do it. If i however press the keys with my mouse in zyn-fusion it works. It's the same for all the zyn/yoshimi apps. Ditto with setBfree when I think about it.

They do recieve the signal, but they dont play sound. All of them work if I use mouse or send midi signals through sequencers or daw.

Edit: I am running manjaro right now, but it was the same on Solus and Ubuntu Studio.

Anyone have an idea of what I'm doing wrong here?
Last edited by christobal on Thu Sep 26, 2019 7:56 pm, edited 1 time in total.
OS: Ubuntu Studio 19.10
Audio Interface: Focusrite Scarelett 2i4 2nd Gen.
Amp: Echolette M40
Keys: Alesis V49
Strings: Martin D15M, Yamaha FG-180(1966), Alhambra 5P, Yamaha Revstar, Fender Bass
Mic: Shure SM57

User avatar
milo
Established Member
Posts: 379
Joined: Wed Sep 06, 2017 2:55 am
Location: Southern Utah, USA
Contact:

Re: No sound from MIDI Keyboard and Zyn/Yoshimi

Postby milo » Thu Sep 26, 2019 3:40 pm

What happens in LMMS? How about Amsynth? Anywhere else? Do you get tones from your midi input there?

Is there a volume slider on the keyboard that is set to zero?

User avatar
christobal
Established Member
Posts: 19
Joined: Sun Sep 01, 2019 12:58 pm

(Solved) Re: No sound from MIDI Keyboard and Zyn/Yoshimi

Postby christobal » Thu Sep 26, 2019 7:50 pm

milo wrote:What happens in LMMS? How about Amsynth? Anywhere else? Do you get tones from your midi input there?

Is there a volume slider on the keyboard that is set to zero?


EDIT: Solved

So, it seems the keys send midi over channel 4, so I had to go to the mixer and select 4 on channel. (Alesis V49)
OS: Ubuntu Studio 19.10
Audio Interface: Focusrite Scarelett 2i4 2nd Gen.
Amp: Echolette M40
Keys: Alesis V49
Strings: Martin D15M, Yamaha FG-180(1966), Alhambra 5P, Yamaha Revstar, Fender Bass
Mic: Shure SM57

User avatar
milo
Established Member
Posts: 379
Joined: Wed Sep 06, 2017 2:55 am
Location: Southern Utah, USA
Contact:

Re: (Solved) No sound from MIDI Keyboard and Zyn/Yoshimi

Postby milo » Thu Sep 26, 2019 8:07 pm

Ah, yes! The old midi channel caper. I'm glad you got it working!


Return to “Newbies”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest